Nyårsafton













Morgonutflykt vid balkongdörren och solen är på väg. Just nu är jag tillsammans med familjen G-B och David och vi bara förbereder oss inför 2010.

Så- Från oss alla till Er alla - Ett bra GOTT NYTT ÅR !

Tisdag 29/12


Följde med till Stockholm. Eftersom Emelie, Oscar o David också hade bilresa planterad samma dag var det klokt att jag fick en plats i deras bil. Så kom hela gänget samtidigt fram.

Placerad i soffan vid öppna spisen, hörde jag märkliga ljud och frågade Elvira om det var hamstern som sprang i sitt hjul. Svar: "nej det är mamma som spelar på keaboard". Och mycket riktigt där satt hon med hörlurar och spelade in bakgrundsmusiken till Godnattvalsen, som hon på tisdagen skulle sjunga i Södertälje, där underhållning skulle ges.



 

Dekorationerna på den öppna spisen unspirerade till nyårshälsningar, att sända till nära o kära.





Söndag 27/12

Jag har faktiskt bakat en kaka.
Hade jag varit hemma hade Ni fått smaka.
Men nu drar jag med Cajsa till stora sta´ n
Och stannar kvar över födelseda´ n!



Annandagen

Dagen började med att fam G-B vandrade i snömodden sin promenad till badhuset där de njöt i ett par timmar. Tydligen var det ingen rusning där. Kanske hade väderleksrapporten skrämt något.

På eftermiddagen samlades vi hemma hos Peter o Marianne där vi fick tillfälle gratulera David som just avlagt sin examen och därmed blivit en av de sista med benämningen Fil mag. En titel som förmodligen kommer att bytas mot "Master". David har lagt ner massor av intresse o energi för att bli skicklig nog att lösa verksamhet kring kemisk biologi. Han förklarade en hel del för oss andra, som gör en del av oss andra till imponerade frågetecken. 

Lön for mödan har han omedelbart fått, genom anställning hos ett familjföretag, som ser sig själva lyckliga att David ville arbeta just hos dem. Några helgdagar ledigt, sen är hans kommande arbetsliv fyllt.

Emelies pojkvän hade visat prov på ett av sina yrken. Han hade bakat en grann o god marsipantårta, skickligt dekorerad. 



Roligt att vi var så många samlade, vid denna speciella händelse. Även Gunilla o Claes var hemma i Sverige just nu.



Peters julklapp (hkp) var vad som mest roade pojkar i alla åldrar.



Kaffe, tårta och Mackmyra roade sen alla.



Oscar delade med sig av bakingredienserna till Elvira o Alexandra, som visar att konsten vandrat även till dem. Kanske från morfar.
Elvis till vänster, Alex till höger.  (Grodorna alltså).




Jul och Juldagen

En gnistrande och klar önske julaftons morgon!
Det är bara att jämföra med gamla bondepraktikan, "Anders braskar, julen braskar"! Memorera hur det var på Anders-dagen 30/11. Det var slaskigt! Se nu hur det braskar!



Min lilla tvåa fylls av resväskor, skidkläder, paket och vuxna o barn som springer om vartannat.
När allt är planerat o justerat. Kvällen innan julafton knäpper vi på Bing Crosby´s "White Christmas" och
njuter.

Nåväl! Granen klar och klappar lackade, går julafton av stapeln hos Peter o Marianne. Perfekt välordnat, planerat och gemytligt!!
Där finns också sonen David, dotter Emelie, måg-ämnet Oscar och avkomman Sune (svart kattunge som kastar sig ohämmat i gardinerna).

Klockan 1500 sitter alla bänkade för "Kalle Ankas jul". Så som vi gjort från 1959! (Vi är inte ett dugg konservativa!!)



Som av en händelse knackar det på dörren en timme senare. Se där. Tomten dyker upp!
Han har åkt med renarna från Rovaniemi, och berättar för Elvira om alla vedermödor han mött på vägen.




Väl inne i stugan börjar han dela ut alla julklappar han filat på under det år som gått.
Betänk nu att denna rödklädda figur egentligen är ett arv från barnens katolska skydshelgon "st:Nicolaus" som sedan vandrat som sägen över till England-Amerika och blivit "Santa Claus". Visste du att det var en svensk som uppfann den rödklädda tomten? 1931 kom Haddon Sundblom med förslaget till Coca Cola’s julkampanj, han ritade en tjock, rundkindad och väldigt röd tomte med det stora vita skägget. I drygt trettio år så fortsatte han att rita nya tomtar varje år.
Den svenska tomten var egentligen den lilla grå gårdstomten som skyddade alla djur o folk på gården året runt. Namnet "Tomte-gubben" kom eg. från "Gubben på tomten". Julklappen kom  från att man klappade på porten och anonymt kastade in t.ex ett vedträd med en vers till mottagaren. Att sedan sången "Santa Lucia"  handlar om en liten Napletansk fiskerby, är en annan historia.
Så kan det gå med traditionerna...!



God Jul önskar tomten och jag alla mina vänner!!

På juldagen kan man fortfarande ha så här kul i den lilla backen som finns utanför mitt balkonfönster!!




Da´n före doppareda´n

Jul, Jul strålande jul....Just nu sent på kvällen,när jag som bäst försöker få till en rejäl, hyperhackad sillsallad, skall jag samtidigt skapa en blogg, just i det ögonblick när mitt huvud är tommare än vanligt och ryggen lagt av. Men dagen har varit som vanligt när min ymniga familj tittar in, ringer. SMS-ar eller så. Men julstöket pågår hyfsat och vi får alla i oss litet näring. Underbara småländska isterbarnd. Tillsända från min Monika ("Moika") från Mormors Småland. Varje jul skickar hon detta till mig och jag och min familj får tillfälle att njuta barndomens smaker! 
Besök med julhälsningar har blivit fixade bl a hos Babsan o Hillevi. Cajsa, Anne-Christine och Gustav var på kyrkogården och gjorde julfint. Nicklas kom och blev jul-klippt av Cajsa.



Under Cajsas befäl sköter flickorna klädsel av julgran. Mikael har skickligt fått ordning på den julgran som Marita o jag stympade förra håret.



Naturligtvis övertar jag befälet och kan inte låta bli att  "peka med hela handen" för att rätta till vissa dekorationer. (Notera min stilenliga tomteluva).



Så...hackelihack och ...vispelivisp, har jag snott ihop sillsallad, julgröt mm för morgondagens julmys. Skönt att vara förberedd så vi i lugn och ro ta oss till Peter o Marianne för julfirande.

ANNA-dagen 9/12

Idag går operationen av Anne-Christines inplantat med hörselhjälp av stapeln i Uppsala. I gårkväll sände hon mig SMS, som berättade att op skulle ske från kl 0800 och att allt skulle genomföras under 7 timmar. Ett arrangemang bakom vardera örat och som skall kunna döljas av håret. Tur att hon är klar i huvudet och har ett enastående tålamod. En längre tid har man på Gävle sjh förespråkat möjligheten. Ibland med ett öra, ibland båda. Ibland har man varit övertygad om att endast barn får två. För ett par dagar sedan kollade Cajsa med "Akkis" och fick beskedet att allt redan var överenskommet med op av båda öronen.
Tur att det är vid det sjukhuset op skall genomföras. Jag SMSade tillbaka att hon skulle lita på teamet och lämna allt till dem. Så gjorde jag själv nyligen. Sen går jag här och håller tummarna och försöker få stortårna under foten och försöker vara där hela tiden. Det gör jag så mycket jag vill.

Bernike ringde vid 1630. Hon har haft kontakt med sjukhuset. Anki var vaken och hon var glad att allt gått bra. Nu skulle hon få dryck och mat.

I morgon blir det röntgen 1015 och därefter transport hem.

1730 Cajsa ringde just. Hon sitter på pendeltåget på väg till Uppsala. Hon var ju där även i går kväll.


Söndag 6/12








Undan gick det och plötsligt samlades vi vid en enkel jullunch. Sill, creme fraihe, rödbetssallad. mina köttbullar, julskinka och senap, kokta ägghalvor.

Cajsa hann handla med mig först, sedan med  Anki, och båda flickorna tog en vända genom kyrkogården och sedan hem till mig samtidigt som Peter o Marianne hunnit hit. Allt fungerade och vi hann ventilera Ankis förestående besök vid Akademiska sjh. Som man kan se är hon fräsch, pigg och alert inför vad som händer. 

Peter diskade minutiöst och transporterade sedan Cajsa till bussen 1445. Vi andra tre körde mina bloggar för Anne-christine som inte sett dem.

Lördag 5/12

Utan förvarning meddelar Cajsa att hon avser att vara här lördag-söndag och för att få ut så mkt som möjligt kommer hon att dyka upp kl 0900 lördag. Hoppsan! Full av energi och produktiva idéer och med hjälp av bror Claes fordon, vänder hon  upp o ner på oss.

Shopping, städning, tvätt, träffar med syskon, släkt o vänner. Allt i en omtumlande o trivsam verksamhet. Jag säger det igen: Hur orkar hon? Och vi bara hänger med och vet inte riktigt vad som sker på ett dygn.

Väl hemma hos mig blev det bl a besök på ICA Maxi, där jag, hängande på en kundvagn lyckades plocka med mig massor av saker jag saknat eller som behövs inför stundade storhelg.   





Behövde bl a blommor till en jultomte med liten kruka. En mellanstor prydnadsen blev bra.



Tänk hur enkelt det är  med biltransport och all tänkbar assistans!

Och nu är min tvätt körd, min spis skurad  ovanpå, bakom , inuti o under. TV-damer "Rent hus" - släng Er i väggen.





3/12 TORSDAG

Nu har jag varit slö eller så! Landade tillsammans med Cajsa lördag 22/11. Hon bodde med mig i lägenheten en natt för att jag skulle få känna av atmosfären i mitt eget hem.  I 7 veckor har jag "hängt i luften" så att säga ock bott på många olika ställen. Jag har haft det bra överallt och blivi väl ompysslad överallt, inklusive sjukhuset.

Nu påstår jag att jag är aklimatiserad i hemmet, men är inte särskilt aktiv. Det tog mig t ex 3 dagar att plantera om tre ampelliljor till två krukor i stället. Nu finns dom i ny fräsch jord i 2 vita krukor med julmotiv, en i varje köksfönster och jag är mycket stolt. Det gäller planera o organisera och till sist ta sig själv i kragen.

Men allt tar sån tid. Morgonstöket som förr tog en halvtimme, tar nu en stor del av förmiddagen. Kanske är det just detta som gör mig litet frustrerad. Att inte kunna, omgående, ta sig till affärer för inköp, bära o lyfta utan hjälpmedel. Gå fyra gånger efter material i stället för en gång. För att inte tala om allt jag tappar på golvet. Man borde ha lagrat tålamod för det behövs.

Har just talat med Anne-Christine om tålamod. Hon har verkligen anledning att tappa sugen, men gör det inte märkbart.Hon är så beundransvärd, med all sin värk och yrsel. Och den  långa opåverkbara väntan hon får utstå. Hon är SÅ tapper min lilla flicka. Min Nyponros!



Nu skall jag försöka ta ett handtag.    

RSS 2.0