28/1 TORSDAG

Igår hade jag a bad day. Jag har ju beslutat mig för att sluta med medicin med morfin. Två dagar utan det som garanterade min nattsömn? Resultatet: ben som vägrar ligga stilla, spända vader och fötter som hotade att sprängas. samt att sömnen uteblir. Andra natten låg jag vaken till 0400. Igår kväll var jag ändå bestämd. Tog en magnecyl kl 2100, vaken kl 0000 och tog en Ipren. Sov hela natten till 0700 och hade segrat. Lycka igen!

Snö ca 1 1/2 dm på morgonen,men glad ändå. Men vad det är vackert snölandskapet. Men det skall man inte nämna till någon husägare som hatar skottningen.

----------------------------------------

Nu är kl 1330 och då flyttar jag in i soffan för att lyssna på musik med Anders Eldeman, som han levererar varje torsdag. Klassiska pärlor och underhållningsmusik. Det är musik man kan lyssna på även på lördagar, direkt efter melodikrysset. Båda gångerna på Program 2. (97,4)

Jag missa ogärna bra liknande program. Musik är för mig lika viktigt som mat. Så det så.

Ett tips kanske.


ONSDAG 27/1

Igår besökte Anki Akademiska igen, inte för att behandla det vänstra örat, men för vissa justeringar av höger inplantat och idag har jag för första gången kunnat tala med henne direkt.  Det är lycka!

Peter bjöd oss till Gysinge Värdshus för lunch. Det var Peter, Marianne, Gunilla, Anki och jag. Vi njöt av en god lunch och en givande pratstund för oss alla. Anki har en liten typ nästan en fjärrkontroll, där hon kan eliminera störande ljud. Tarvar säkert övning och utprovning, men ett stort steg framåt. Hon är full av energi och framsyn. Man undrar ibland var hon tar sin styrka.

På hemvägen fick vi en mysig kaffestund hos Gunillas föräldrar i Flaten. Vi visade upp två förväntansfulla konvalescenter som med mod i blick trippar på.

En härlig och annorlunda dag. 

------------------------------------------

Ett jättevarmt tack till vänner som följer oss med sitt intresse och glada tillrop. Det känns tryggt när man inte har möjlighet  att mötas öga mot öga, men ändå dela med sig. Kram och tack!

TORSDAG 20/1 2010

ÄNTLIGEN! ÄNTLIGEN!  Tack Gode Gud!  Bernike har ringt. Man har behandlat Anne-Christine idag  på Akademiska i Uppsala. HON HÖR PÅ HÖGER ÖRA! ! ! Och i morgon fortsätter man med det andra örat. Inger och Cajsa finns där.

5 månaders oro och förhoppningar!
 
Glädjetårarna kommer i etapper.

- - - - - - - - - - -

Själv nådde jag något slags mål idag hos Carema rehab. Sjukgymnastik hos Julio Salguero. Han var jättenöjd med hur fint opärret läkt. Måtten på hur jag kan höja knäet och även lägga ner det mot underlaget har ökat betydligt. Han visade mig träningslokalen, där jag fick prova att cykla i 5 minuter. Han kommer att möta mig där 2 ggr och sedan får jag själv bestämma. Julio smånynnar och låter som Inglesias. Inte dumt.


19/01 Tisdag

Jag bloggar dåligt nu eftersom att jag håller på med ett skrivarbete. Jag har lovat att dokumentera hur det var att vara civilanställd på I14 och det skriver jag på varje dag, på min dator. Men idag har jag storfrämmande, dvs Gunilla från Belgrad och Carolina från "hotaheiti". Carolina har hjälpt mig att handla på Ica Maxi och nu ska vi fika med Ann-Sofi som precis ringer på dörren. Nu har jag inte tid att blogga längre.

 

Trettondagen


Vad betyder Trettondagen? Detta är ett utdrag med info från nätet.

Trettondedag jul eller trettondagen är den trettonde dagen efter julafton, d.v.s. den 6 januari. Om man inte räknar med juldagen blir 6 januari den tolfte dagen efter juldagen.

Trettondedag jul är den sista stora helgdagen i det kyrkliga firandet av julen. Den definitiva slutpunkten sätts i Sverige på tjugondedag jul, dvs trettondedagens s.k. oktavdag en vecka senare. Trettondedagen blev en kyrklig högtidsdag under 300-talet. En uppenbarelse representerades av de tre vise männen och därav det äldre namnet tre konungars dag (Caspar, Melchior och Balthasar som lämnade guld, rökelse och myrra), under vilket den fortfarande firas i till exempel Antillerna och Danmark. Under medeltiden blev dagen i väst helgad uteslutande åt uppenbarelsen vilket den fortfarande är inom den romersk-katolska och lutherska kyrkan, och dagen betraktas där som missionens särskilda dag. De s.k. stjärngossarna framträdde ursprungligen i de dramer och mysteriespel som framfördes på trettondedagen.

I spansk tradition heter dagen El dia de los Reyes magos, de tre vise männens dag, och firas den 6 januari. Den 5 januari ställer barnen ut sina gamla skor på fönsterblecket och när de vaknar morgonen därpå ligger där julklappar i stället.



Bil o chaufför packade ihop p g a 23 graders kyla och vi skulle åka till Anki. Men Lotta, Maritas dotter, Som själv var på väg till hemmet i Enköping,kom som en räddande ängel. Gav hjälp tills Mikael kunde få igång bilen. That is what friends are for?



Här ser man min egen stolta kryckgång utanför N Slottsgatan 19.




Program för kvällen blir ungefär: Middag med fläskfilét, Helenas kantareller o Hillevis vinbärsgelé. Därefter Julgransplundring, hårfärgning, dammsugning, vindsförvaring, morgondagens avresepackning o s v i det oändliga. De stackars barnen får roa sig själva med badkarsbad, lekar i 20 kalla minusgrader utomhus och TV, VIDEO, DVD o s v.


Trettondagsafton

Dagen började med att jag laddade mina kryckor med dubbar. Termometern visade 7- grader så mössa och vantar åkte på. Jag och Cajsa gick och tog bussen ned till Kungsholmstorg. Hämtade ut lite pengar utifallatt.



Shoppade loss på några av de små butiker som finns runtomkring. Lite sådant som är bra att ha både till mig själv och till andra. Några får väl se så småningom.




Avslutningsvis klättrade jag in till Eva-Carina. En körsnär vars föräldrar hade Ohlins päls här i Gävle. Hon har nu sedan många år egen pälsaffär på Hantverkargatan i Stockolm. Tyvärr (eller tackvare) att de militanta veganerna saboterat hennes butik.Har hon minskat butiken och dessutom börjat komplettera med annan konfektion. Så av en händelse kastade jag mig friskt in i det något provisoriska omklädningsrummet, vilket man delar med hennes hund Oscar. Väl därinne provade jag och bestämde mig för 2 st jumprar med turtleneck, en modell jag föredrar. Det blev en vit o en silvergrå. Med 30 % tog detta 700:- av mina jul- o födelsedagspengar, så än kan jag slå runt.  Tack, tack!




Födelsedagen

Jag hade sagt ifrån uppvaktning i sängläge. Vadå 86 år? Då är det svårt att vara fotogenique.
Men flagga, tårta o mängder av tfn-, o mobilsamtal samt blommor o presenter. Jag känner mig helt bortskämd.





Jag har dessutom gjort min första långpromenad tillsammans med Cajsa. Biltur med Mikael till Fridhemsplan
där vi vandrade i den optimala presentshopen. Och ut kom jag med 2 kassar. Sen en rejäl promenad till busshållsplatsen. Första bussturen sedan mitten på april 2009. Och - jag glömde bort mitt nyopererade knä.

Väl åter på J-varvsplan var Emelie, Oscar o David här med stora blombuketten. Kaffe o tårta och strax kom också Andreas. Vilken underbar släkt o vänskapskrets jag har! 





Uppvaktning av 2 unga sonsöner.


LÖRDAG 2/1


Det är bara att säga det magiska ordet "Raggmunk" och vips finns hela familjen vid matbordet. Inga märkliga kryddor, ingen marinering, inga dyra kött-, eller fiskdelar. Bara en pannkakssmet och riven potatis. Alla blir mätta och blir det någon gång rest kvar så är det gott att äta kallt. 


Nyårsdagen

I förberedelserna ingår bl a skjortstrykning. Detta kallas Galghumor.




Och paradklädsel !  Spegeln säger Det får duga.




Kocken serverar hummerförrätt till förväntansfulla nyårsfirare. 




Och så gick firandet vidare med oxfilét, sorbet o kaffe med olika drycker. Bl a champagne, som kylts på balkongen och när den vilat inne en stund behagade den öpna sig själv med en smäll. Kvällen gick vidare i gemytlig samvaro. Så småningom Tennysons nyårsklockor, uruselt framfört av J Malmsjö. Slutligen magnifikt fyrverkeri-skådespel ö ver staden som vi från balkongen på fjärde väningen kunde ta till oss.
2010 hade gjort entré!

Efter en lång sovmorgon o sen frukost tog vi en promenad. Min första längre promenad med en krycka i ena handen och Cajsas stenhårda grepp om den andra.
Vj gick Polhemsg upp och fram till busshållplatsen på Hantverkargatan och så tillbaka. 

RSS 2.0